Ida Mohlander: Klimatet behöver inga “varken höger eller vänster”-partier

Året var 1988. Sälar dog och badstränder förstördes av algblomning. Miljöpartiet kom in i riksdagen och i Centerpartiets valprogram gick att läsa att ”klyftorna i samhället ökat såväl mellan människorna som mellan olika landsdelar.” Inför valet diskuterades miljöförstöring flitigt eftersom det förmodades vara orsaken till säldöden. Inget parti ville vara sämre än det andra. Kraftfulla och gemensamma lösningar utlovades.

Eftersom jag själv bara var två år och saknar egna minnen från tiden finns en överhängande risk för att jag romantiserar den, men som miljöengagerad socialdemokrat är det svårt att låta bli. För mycket har hänt sedan dess. Kraftfulla politiska åtgärder har bytts ut mot tågselfies med undertexten #jagstannarpåmarken. Centerpartiet har gått från en ledare som inte ens vill kalla partiet för borgerligt till en som lyft fram Margret Thatcher som en av sina politiska förebilder. En klassmedveten samhällsdebatt om vad som behövs för att bekämpa växande klyftor mellan rik och fattig, stad och land, har ersatts av mittens ”vandring mot nyliberalism”, som avhoppade miljöpartisten Carl Schlyter konstaterat.

Men Schlyters före detta partikollegor i Stockholms stadshus verkar dock inte dela analysen. Efter valet stod det klart att inget av blocken i kommunfullmäktige fått egen majoritet, men att de rödgrönrosa partierna samlat flest mandat. Skräcken inför att styra i minoritet blev för Miljöpartiet så stor att partiet valde att göra en skattesänkande moderat till finansborgarråd – ”borgmästare” – i Stockholm.

I den efterföljande svekdebatten försvarade sig de lokala miljöpartisterna med att Miljöpartiet alltid varit ett ”varken höger eller vänster”-parti. Ett samarbete med högern var inget omvälvande utan något Mp-väljarna borde ha räknat med, enligt partiets stockholmsledning.

Men förr eller senare kommer klimatfrågan att politiseras längs med höger-vänsterkonflikten. För lösningen måste bestå i strukturella reformer och fördelningspolitiska åtgärder. Så att vi gemensamt och tillsammans kan känna trygghet i den omställning och anpassning som behöver ske. Vägen dit sker i rörelser med en politik för alla, inte bara medelklassen i storstäderna. Låt oss hoppas att Miljöpartiets agerande i Stockholm förblir en isolerad företeelse av en högerlutande falang. Klimatet kan nämligen inte vänta, vi behöver inga tama ”varken höger eller vänster”-partier.

Ida Mohlander

Ida Mohlander är en av initiativtagarna till idésmedjan Gröna folkhemmet. Hon är ersättare i Trafiknämnden för Socialdemokraterna i Stockholms stad.