Mari Huupponen: Bara arbetarrörelsen har musklerna för omställningen

TRE SNABBA MED:

Mari Huupponen, ordförande för Rebella unga S-kvinnor.


Hur förenar man socialdemokrati och klimatpolitik bäst?

– Det krävs klassanalys i omställningen. S måste ha lösningarna för att bygga ett hållbart samhälle. I och för sig tror jag att ingen positiv förändring någonsin kommer att hända i Sverige om inte arbetarrörelsen är med. Det är bara arbetarrörelsen som har de musklerna som behövs i ett sådant omfattande skifte. Det är bara vi som bygger landet. Tyvärr.

Vilken klimatpolitisk fråga är viktigast just nu?

– Vi har tyvärr inte längre lyxen att fokusera på en fråga, vi måste göra allt samtidigt för att kunna överleva. Som föregångsland bör Sverige ha som ambition att uppnå 100 procent fossilfrihet så snabbt som möjligt. Samtidigt måste vi konsumera mindre och bygga hållbara städer och samhällen. Jag tyckte att det var väldigt fint att Finlands nya S-ledda regering har som mål att Finland ska bli koldioxidneutralt 2035. Hoppas att det snart finns en majoritet för radikal klimatpolitik i Sverige också.

Har du klimatångest?

– Jag har absolut ångest över att klimatfrågan inte är mer prioriterad och att den fortfarande verkar sakna seriösa politiska lösningar som inte är elsparkcyklar för innerstadsfarsor. Vad fan håller vi på med egentligen. Var är krisinsikten? Vi kan inte fortsätta så här. Men för mig personligen, en ensamstående vegetarian som hatar att resa är det lätt att leva relativt hållbart. För en storstadsbo finns det inget enklare än att inte köra bil, inte flyga till Thailand och inte äta kött. Det är inte min livsstil som är problemet, det är avsaknaden av politisk vilja. Det som spelar roll är att agera, att ta politiskt ansvar. Jag får ångest av den ytliga individfokuserade idiotiska samhällsdebatten.